Isabel Allende (1942)


Isabel Allende werd uit Chileense ouders geboren in de Peruaanse hoofdstad Lima. In haar vaderland Chili werkte ze onder meer voor een radicaal vrouwenblad, publiceerde talrijke artikelen en toneelstukken en verzorgde verschillende televisieprogramma's. Na de militaire staatsgreep in 1973, waarbij haar oom, president Salvador Allende, werd vermoord, vestigde zij zich met haar gezin in Venezuela. Momenteel is zij als schrijfster en journaliste werkzaam in haar woonplaats San Francisco (USA).

Haar roman Paula gaat over een moeder die waakt aan het ziekbed van haar dochter, met wie ze wanhopig contact probeert te krijgen. Maar Paula ligt in coma en doolt eenzaam rond in het duistere gebied tussen leven en dood. Aan haar ziekbed gezeten beschrijft haar moeder de herinneringen aan haar veelbewogen leven, waarin het volgende fragment voorkomt.

*

'Ik voelde dat ik onderging in dat frisse water en wist dat de reis door het verdriet eindigde in een absolute leegte. Terwijl ik oploste kreeg ik de openbaring dat de leegte vol is met alles wat het universum bevat. Het is tegelijkertijd niets en alles. Heilig licht en onpeilbare duisternis. Ik ben de leegte, ik ben alles wat bestaat, ik ben in elk blad van het bos, in elke dauwdruppel, in elk asdeeltje dat het water meevoert, ik ben Paula en ik ben ook mezelf, ik ben niets en al het andere in dit leven en in andere levens, onsterfelijk.'

Uit: Paula. Uitgeverij Muntinga, Rainbow pocketboeken, 2005. Vert. Adrie Muntinga

*


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Chakrayoga

    Yoga is de weg naar bevrijding van de beperkingen in alle onderdelen van het bestaan. Dit boek richt zich op de bevrijding van de verschillende levensenergieën: de mentale, expressieve, gevoelsmatige, vitale, seksuele en andere energieën.

  • Verdwijnende scheidingen

    Douwe Tiemersma
     

    Verdwijnende scheidingen

    Proeven van intercultureel filosoferen

    276 pagina’s, paperback

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod