5 – Ervaring met psychose

Brief

Op het internet kwam ik uw bijdrage: "De gekte van de verlichting en de bijna-verlichting van de gekte" tegen. Deze tekst doet recht aan ervaringen die ik heb gehad met psychosen en ik ben daar heel blij om. Ik krijg er zelfvertrouwen van, want hier wordt de psychose beschreven als onderdeel van een proces en niet als alleen maar een biologische afwijking.
Ik heb mijn psychosen zelf ervaren als een spontane en daardoor niet begeleide, erg uit de hand gelopen en mislukte inwijding. Ik heb ook duidelijk 2 lagen in de psychose gevoeld: een "universele" die met liefde, alles is 1 en schoonheid te maken had, en een persoonlijke laag die met hallucinaties en wanen erg met mij op de loop ging. Nadat ik mijn psychosen kon bezien ben ik in een enorme depressie met vreselijke angsten en suïcidale gedachten terecht gekomen. Dat begint nu langzaamaan over te gaan. Ik heb gelukkig goede begeleiding en (nog) medicatie en nu ook de bevestiging van mijn ervaringen in (o.a.) uw tekst.
Daarom een welgemeend bedankt!
Groeten
Lydia Snijder


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Openingen naar Openheid

    In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • Mediteren leren

    Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod