Mediteren leren

Douwe Tiemersma
 

Mediteren leren

Jezelf en de wereld herkennen als Openheid


78 pagina’s
prijs € 9,99
ISBN 90 805739 6 3 / NUGI 613, 622


Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. Deze kan zich ontplooien door een verdere bewustwording. Verder wordt de ‘standaardmeditatie’, met aandacht voor de adembeweging in de onderbuik, gebruikt om de processen in de geest en verschijningsvormen van de geest beter te leren kennen.

Eerst komt de beginsituatie aan de orde met de al bestaande eigen kennis van meditatie en haar doel, dan volgen de belangrijkste principes van meditatie: in jezelf naar binnen gaan en je intern opstellen, je geest stil laten worden, je eigen situatie en je ware aard steeds duidelijker gaan zien, je werkelijkheid laten transformeren, jezelf overgeven. Een apart deel wordt gevormd door de voorbereidingen op de meditatie. Ten slotte wordt aandacht besteed aan de ontspannen concentratie van de aandacht, aan de verdere ontplooiing van de meditatie en aan het integreren van de meditatie in het dagelijkse leven.

De benadering blijft praktisch. Steeds worden oefeningen gegeven, maar deze zijn gericht op een beter inzicht in de eigen geest. In de verheldering en verruiming van de eigen bewuste zijnssfeer komt er een moment waarop er de herkenning doorbreekt van de diepte van jezelf als een Openheid die voorafgaat aan alle vormen.

Klik hier om een deel van de tekst uit het boek te lezen


Bespreking

‘… de terminologie is nergens duister en de oefeningen die erin beschreven worden blijken effectief.’
Tijdschrift voor Yoga (Volledige bespreking)


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Meditatieboekje

    Korte teksten die je meenemen naar openheid

  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod