09 - oktober 2005 - Spiritualiteit, ziekte en autisme


'Ik weet niet of jullie hier iets mee kunnen aanvangen maar het is mij dikwijls opgevallen dat men in literatuur over autisme zeer dikwijls hetzelfde soort waarnemingen beschrijft als in de non-dualistische sfeer. Het lijkt mij dat een aantal mensen die in de traditionele geneeskunde 'autisten' of 'Aspergers' worden genoemd, toch wel een heel ander idee van zichzelf zullen krijgen als ze kennismaken met de non-dualistische literatuur...

Ik vond het volgende boek interessant: Waarneming en zintuiglijke ervaringen bij mensen met autisme en Aspergersyndroom. Verschillende ervaringen, verschillende werelden van Olga Bogdashina
Antwerpen - Apeldoorn - Garant - 2004 - ISBN 90-441-1537-5

Enkele citaten:

p. 48 - Hypergevoeligheid

Hypervisueel
Het gezichtsvermogen is te scherp...'ze kon zien als een adelaar' ... J. O'Neill beschrijft een autistisch persoon als iemand die de wereld om zich heen met extra scherp gezichtsvermogen ziet.

Hypergehoor
Zij beschrijft haar eigen gehoor alsof er een versterker in staat met de geluidsknop helemaal open en ze vergelijkt haar oren met een microfoon die geluid opvangt en versterkt. Mensen met autisme kunnen mogelijk geluidsfrequenties horen die normaal alleen voor dieren te horen zijn.
Omdat geluid voor hem veel harder klinkt, loopt hij bij gesprekken meestal weg en vermijdt hij plaatsen waar het druk is. 
Kinderen met hypergehoor bedekken hun oren vaak met hun handen als de hoeveelheid geluid lichamelijk pijn doet. 

Hypergevoelige tastzin
Veel kinderen weigeren bepaalde kledingstukken aan te trekken, omdat ze de stof niet op hun huid kunnen verdragen. Omdat hun overgevoelige tastzin kan leiden tot zeer indringende zintuiglijke ervaringen, kan zelfs de geringste aanraking een paniekaanval veroorzaken.

Volgens Gillingham veroorzaakt deze extreme gevoeligheid vaak ernstige pijn, wanneer de zintuigen zo fijn zijn afgesteld dat mensen met autisme dingen die de normale mens niet eens opmerkt heel intensief beleven.'

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Verdwijnende scheidingen

    Douwe Tiemersma
     

    Verdwijnende scheidingen

    Proeven van intercultureel filosoferen

    276 pagina’s, paperback

  • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

    Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

  • Stiltewandelingen naar eenheid

    Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod