2014/09 Identificatie

Jaargang 15 nr. 8 (1 september 2014)

 Tekst Satsang

Uit een advaitagesprek met Douwe Tiemersma te Gouda op 22 mei 2002
 
Vervolg over identificatie
 
Dus als je niet realiseert wat je uiteindelijk al bent, houd je blijkbaar nog iets vast. Daar ben je je niet bewust van.
 
Ja. Realisatie is een direct weten ‘Dit is het’. Daarbij worden de laatste bindingen die je beperken verbroken. Zolang dat niet het geval is, kun je niet veel doen. Dat hebben we al vaker vastgesteld. Het enige is om opnieuw geweldig helder naar je eigen situatie te kijken, geweldig scherp te kijken: daar, daar zitten vormen die niet losgelaten worden. Dat stel je vast.
 
Het gekke is: als je herkent dat je die vorm niet bent, is het klaar.
 
Wanneer het werkelijk op een heel levende manier in zijn beperktheid herkend wordt, dan is het niet meer beperkend voor jezelf. Je ziet het in zijn beperktheid en dat kun je alleen maar doen wanneer het opkomt in die grotere sfeer van jezelf. Dus dan herken je al: ik zit er niet in vast, ik ben er niet in opgesloten.
 
Dus je kan niets doen, alleen maar waarnemen…
 
Ja, heel helder in het bewustzijn vaststellen wat er vast te stellen is. Maar daar gaat het nu juist om, om die helderheid zo groot te krijgen dat werkelijk alles daarin verschijnt.
 
En je kan ook niet willen:  ik ga nu helderder worden.
 
Je kunt je er wel op richten. Je kunt meer op jezelf gaan letten, je bewustworden dat je een steunpunt hebt op je stoel, maar ook in je gevoelsmatige basis. Je kunt gaan kijken wat dat nu eigenlijk is.
 
Dus zelfs als je zegt ‘ik blijf rustig zitten’, dan zit je alweer in een structuur te denken.
 
Bijvoorbeeld, ‘ik zit lekker hier en ik kan niks doen’. Dat is heel mooi, maar de kans is groot dat je daar blijft zitten. Dan heb je weer een structuur, misschien wel eens stuk ruimer dan vroeger, maar het is een bepaalde structuur. Deze is dan ook vaak erg vaag, zodat je die zelf niet door hebt.
 
Dus elk idee dat bij je opkomt, moet je laten vallen?
 
Heb door: dat is een beperkt idee. Maar ook: gevoelsmatig zit ik blijkbaar daar en daar aan vast. Natuurlijk, in het gewone leven leer je geweldig veel. In het leven zijn er veel dingen die wegvallen en dan merk je: ik zat er blijkbaar aan vast. Nu die op een gedwongen manier van me worden afgenomen, merk ik dat die band er was. Nu ben ik er vrij van.
 
Mensen die al vrij zijn zeggen ook: je kijkt er overheen, je bent het al.
 
Zie jij het? De herkenning kan plotseling zijn: dat wat je niet bent en Dat wat je wel bent. Een zekere resonantie vindt bij de meesten die hier zitten plaats. Maar, dit proces kan verder doorgaan. Wanneer je even iets van die mogelijkheid ervaart, kan dat proces verder gaan, zodat elke structuur wordt opgeblazen.
 
Het is even een enorme opluchting, maar het volgende moment schiet het weer dicht.
 
Ja, totdat het je zo oplucht dat er helemaal geen terugkeer meer is. Zolang die vernauwingsreactie er is, kijk je ernaar. Op een gegeven  moment zie je deze van een afstand en zeg je: ach, dat hoort bij het lichamelijk-mentale mechanisme; wat heb ik er mee te maken? De sprong was er. Er is geen ik meer dat ergens een houvast zou moeten hebben. Wanneer je Zelf alles bent, is die structuur van ‘ik’ en ‘houvast’ helemaal niet meer relevant. Ze is er niet meer. 

Boek bespreking

Tiemersma, Douwe
Meditatie boekje
 
Omvang:       96 pagina’s
Binding:        Ring aan lange zijde, zodat het boekje op elke pagina helemaal opgeklapt kan worden
Prijs:            € 9,90 (franco thuis)
ISBN:           978 90 77194 00 3
Illustraties:   Mieke van Aken, die ook het grootste gedeelte van de teksten uitzocht.
 
 meditatieboekje

meditatieboekje2
 

Bestellen: klik hier
 
 
Alle 15 boeken van Douwe zijn te bestellen via Uitgeverij Advaita


Vermelding zelfstandige projecten

Projecten die zelfstandig zijn doorgegaan volgens de visie en met goedkeuring van Douwe Tiemersma zijn:

- St. AYO : Advaita Yoga Leraren Opleiding.
Het doel van yoga is de realisatie van non-dualiteit, de open heelheid en eenheid, het vrij-zijn van de scheidingen en spanningen die conflicten en lijden veroorzaken.
De AYO heeft als doel studenten een gedegen en ruime yogalerarenopleiding te geven waarin de bevordering van deze realisatie (inzicht en verwerkelijking) centraal staat en die voldoet aan de eisen van de Europese Yoga Unie en de Vereniging Yogadocenten Nederland. Hierin onderscheidt zij zich van andere yogalerarenopleidingen.
Website: www.ayo.nu  Zie ook: open-dag.

- St. JOI : Opleiding  ‘Onbeperkt ontspannen & Inzicht aan jongeren’.
2 x per jaar een korte opleiding. Als Bijscholing erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland.
Zie bij Opleiding op: www.onbeperkt-ontspannen.nl

- AdvaitaStiltegroepen; stiltedagen, -ochtenden, -avonden en -weken.
Voor meer informatie kijk op: www.advaitastiltegroepen.net

- Werkgroep Advaita en Meditatie; maandelijkse bijeenkomsten.
Info:  Yoga-werkgroep  of stuur een email aan Marco Flipse   info@bm-welzijn.nl

Het bestuur van Stichting Openheid ondersteunt het voortbestaan van deze initiatieven van harte en benadrukt dat deze geheel zelfstandig en onder eigen verantwoordelijkheid bestaan. Het bestuur draagt dan ook geen enkele verantwoordelijkheid voor de verschillende projecten en wat er uit voortvloeit.
 

                              
                                                         


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

  De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

 • Mediteren leren

  Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

 • Naar de Openheid

  De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
  Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

 • De elf grote Upanishaden


  De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
  In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod