Jezelf zijn zonder spanning


Monique Verhart
In: Groot Hellevoet, 19 maart 2009
 
Weet jij nog een plekje waar het echt stil is? Waar je ook komt, overal is geluid. Van verkeer, (achtergrond)muziek, machinelawaai, industrie, mensen. Maar stilte kan ook verstoord worden door invloeden van buitenaf, waar geen klanken mee gepaard gaan. De druk van de maatschappij kan zwaar wegen. Studie, werk, sociale verplichtingen, religie, huishouden, de veelheid aan informatie die dagelijks (ongewenst) het leven binnenkomt. Het lijkt alsof er geen ontkomen aan is, alsof je nergens meer tot rust kunt komen. Toch kan stilte heel dichtbij zijn. Het zit van nature in je en met een beetje oefening is het vrij makkelijk om rust en stilte in jezelf op te roepen. Pia de Blok heeft met haar jarenlange ervaring als yogadocente en ontspannings- en ademtherapeute een methode ontwikkeld waarbij je eenvoudig en doeltreffend tot ontspanning kunt komen en de stilte in jezelf kunt herontdekken. Het inzicht wat er in de methode bij komt, is de zelfervaring dat ontspanning al in je zit. Je leert jezelf in ontspanning te brengen zonder hulp van buitenaf. De ademhaling speelt daarbij een centrale rol. Je leert rust ervaren die noodzakelijk is voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Juist door het te ervaren, volgt er inzicht en kun je tot jezelf komen, ook tijdens stressvolle situaties. De vorm die zij heeft ontwikkeld is gebaseerd op geïntegreerde Oosterse en Westerse therapieën, gegoten in de vorm van zogenaamde pitstops: snelle en doeltreffende handvatten. Een manier die ook heel geschikt is voor kinderen, tieners en jongvolwassenen, bijvoorbeeld om te leren omgaan met stresssituaties op school.
Even op adem komen
Pia: ‘Jongeren krijgen op steeds jongere leeftijd met stress te maken, spanningen waarmee ze in de maatschappij te maken hebben. Hun leven is hectisch, de meeste dagen zitten bomvol met school, sport, muziekles, maar ook internet, mobieltjes, tv en games. Momenten van rust zijn ver te zoeken. Deze spanning kan leiden tot probleemgedrag, verslaving, depressiviteit en geweld. Jongeren doen deze negatieve dingen niet met opzet. Ze willen ook gewoon gelukkig zijn. Je kunt ze straffen voor hun negatieve gedrag, maar ook een helpende hand bieden, door ze te leren om met die spanning om te gaan.’ Pia pleit ervoor dat ontspanningstechnieken op het lesrooster komen te staan. Volgens haar kan een uurtje ontspanningsles in de week of eens in de veertien dagen wonderen verrichten. ‘De jongeren zelf worden geholpen door ze te leren hoe weer snel ontspannen zichzelf te worden en te blijven. En hoe ze dat kunnen gebruiken voor en tijdens stresssituaties. Tegelijkertijd leren ze dat ze daarbij niet afhankelijk hoeven te zijn van externe factoren, zoals blowen of alcohol. Ook voor de scholen zelf is het gunstig, het zou een goede investering zijn: ze krijgen te maken met ontspannen leerlingen, maar daardoor ook met ontspannen leerkrachten.’
Door de vele gastlessen die Pia de Blok heeft gegeven op  basis- (groep 8), middelbare en hogescholen heeft zij gemerkt dat jongeren hier absoluut voor open staan, zie de zelfervaringsverslagen op de website. Zeker met de examens voor de boeg – of zoals onlangs met de Cito-toetsen - is het belangrijk dat leerlingen zich kunnen ontspannen. Met eenvoudige ademhalings- en ontspanningsoefeningen leren ze snel en doeltreffend om rust in zichzelf op te roepen en weer even op adem te komen.
Daar Pia niet meer kan voldoen aan de grote vraag naar lessen in Ontspanning en Inzicht, heeft zij een training opgezet om anderen hiervoor op te leiden. Op die manier kunnen veel meer kinderen en jongeren bereikt worden.
Stiltecentrum
Regelmatig vindt er in de Kerk aan de Ring op zondag een stilteochtend plaats. Gedurende anderhalf uur kun je je in het sfeervolle kerkje even terugtrekken uit de hectiek van alledag. Een plek waar je ondanks het lawaai van de wereld om je heen, leert tot rust te komen. Na een warme ontvangst met een kopje koffie of thee begeleidt Pia je middels ademoefeningen en eenvoudige visualisaties naar een diepe ontspanning. Technieken die, waar je maar wilt, direct toepasbaar zijn. Het is een middel om bij je innerlijke kracht te komen, een kracht die verder ligt dan je gedachten en is gebaseerd op non-dualiteit. Dat wil zeggen, jezelf zijn zonder spanningen. Na afloop ervaar je onthaasting en rust waar je nog een tijdje op kunt teren. Als je in staat bent deze eenvoudige oefeningen thuis te doen, zul je zelfs in stressvolle situaties ontspanning kunnen ervaren.
De stiltebijeenkomsten zijn vrij toegankelijk. De Stichting van de Kerk aan de Ring stelt deze unieke ruimte graag ter beschikking voor alle mensen die zich willen verdiepen in rust en stilte. Iedereen is welkom, ongeacht geloof, leeftijd of levensvisie. Tot aan de zomervakantie staan de volgende zondagen gepland: 29 maart, 26 april, 24 mei en 28 juni. Wanneer Pia verhinderd is, worden de stiltesessies begeleid door Jan de Winter, die de door Pia opgezette opleiding Onbeperkt Ontspannen volgt.
Meer informatie: www.a-dvaita.net

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

  • Meditatieboekje

    Korte teksten die je meenemen naar openheid

  • Openingen naar Openheid

    In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

  • Verdwijnende scheidingen

    Douwe Tiemersma
     

    Verdwijnende scheidingen

    Proeven van intercultureel filosoferen

    276 pagina’s, paperback

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod