Persoonlijke visie en missie


Onlangs zijn wij in onze organisatie binnen het zogeheten INK-managementmodel op weg gegaan van fase 2 naar fase 3 (van diagnose naar structureel verbeteren, Red.). Als onderdeel hiervan werd ons gevraagd ten behoeve van het (her)formuleren van visie, missie, strategie en doelstellingen van de organisatie, onze persoonlijke visie en missie voor de verschillende kernrollen die wij in het leven spelen uit te werken. Een boeiende uitdaging, zeker als je je net hebt aangemeld voor het project 'Werk, management en non-dualiteit'. Als bijdrage voor de discussie wil ik mijn denklijn met u delen.

• Mijn persoonlijke visie: de mens is onderdeel van het universum en beweegt zich in de beweging van dat universum. Hij is in deze context onderdeel van het spel van oorzaak en gevolg. Hieruit afgeleid is de mens het universum.
• Mijn persoonlijke missie: leven in harmonie met het universum en de mensen op mijn pad in staat te stellen hetzelfde te doen.
• Succesfactoren, algemeen geformuleerd: mijn rol in dit leven op natuurlijke wijze, dat wil zeggen zonder stress, spelen. Zo ook de medemensen in staat stellen hun rol op gelijke wijze te spelen
• Persoonlijke doelen: talenten inzetten om samen met de diverse contacten verantwoorde doelen te stellen en te bereiken; vruchtbare dialogen aangaan en afronden
• Kernrollen: je kunt jezelf niet splitsen in rollen. Je bent en blijft één. Wellicht is het wel zinvol voor jezelf op chakraniveau doelen te stellen. Maar dan is het handig er eerst een sterkte/zwakte analyse op los te laten.

Per chakra

Het navolgende is gebaseerd op de aanname van zeven chakra's. Per chakra:
1) De basis: hoe we geaard zijn
2) De begeerte, onze drijfveren
3) De wil; wat kunnen we waarmaken. In feite dus ook: ons management
4) De liefde voor de ander; je kunt ook zeggen: het open staan voor anderen, het je 'eigen' maken van situaties
5) De communicatie
6) Het zien
7) De spirituele inspiratie, de geest van leiding

Ad 1) gaat het om de vraag hoe we in onze omgeving geworteld zijn, thuis, op het werk en in het sociale leven. Maar dus ook om de vraag, hoe die verbanden geworteld zijn in hun omgeving. De fractaalgedachte laat zich ook hier herkennen!
Ad 2) gaat het om onze driften, geld, macht, eten, drinken, seks etc. Wat drijft ons voort. Het ego komt hier naar voren. De volgende stap vanuit de fractaalgedachte is de vraag, wat de organisaties waarin we ons begeven, voortdrijft. Daarna komt de vraag, wat onze omgeving voortdrijft.
Ad 3) maken we de keuze: hoe gaan we om met het krachtenveld tussen driften en omgeving? Maken we de omgeving ondergeschikt aan onze driften of net andersom. Maar die omgeving is zelf ook onderworpen aan een ritme van driften en de keuzen daarbij. Oorzaak en gevolg komen in alle hevigheid op ons af. Stuurmanskunst in de storm en op wilde golven met veel onderstromen!
Ad 4) komt het inlevingsvermogen kijken: je inleven in de ander, de andere organisatie en de zaken ook vanuit die kant bekijken. Zo leren we de wortels en de driften van de ander kennen en kan voorzichtig de vraag gesteld worden of er wellicht gemeenschappelijke belangen te formuleren zijn. Hier kunnen ook emotionele aspecten aan de orde komen, en je al of niet bij iemand of in een omgeving thuis voelen.
Ad 5) gaat het om de communicatie over een weer: zenden we helder uit en zijn we in staat om te ontvangen. Je kunt je wel willen inleven, maar als je niet in staat bent om te zenden en te ontvangen, kom je er niet ver mee.
Ad 6) gaat het om het zien, zowel het direct zichtbare als het niet direct zichtbare. Zien, waar het eigen handelen toe leidt en waar het handelen van de ander naar toe gaat. En dus ook de consequenties van de confrontatie. Naarmate we meer loskomen van onze eigen driften zijn we beter in staat om helder te zien.
Ad 7) En wat wordt nu ons echte Leitmotiv? Onze driften, de ander (willoos met de stroom mee) of maken we anderszins onze keuzes. Waar zien we het licht? Waar zoeken we onze raadgevingen? In onze wortels, onze driften of in het goddelijke, wat dat ook moge zijn?

Verbindingen leggen

Na deze korte uiteenzetting komen we tot de conclusie, dat management niet het voortdurend maken van keuzes is (dualiteit creëren), maar het voortdurend leggen van verbindingen (non-dualiteit zoeken): zowel tussen wortel en drift, als tussen de eerste twee chakra's aan de ene kant en de nummers 4, 5, 6 en 7 aan de andere kant.
Je kunt je persoonlijke doelen daarom ook formuleren in termen van het leren kennen van omgeving en driften, het vergroten van het vermogen tot inleven, communiceren en zien, het repeteren van spirituele inspiratie en het leggen van verbindingen daartussen. Niet één of enkele van de zeven chakra's, maar alle zeven. Niet verder, dan je eigen grenzen, maar ook niet ónder je eigen vermogens.


Ton Rijerkerk


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

  • Mediteren leren

    Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

  • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

    Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod