Onderzoekers zoeken blowende tieners

www.planet.nl Gepubliceerd op donderdag 30 november 2006

Onderzoekers van het UMC Utrecht zijn op zoek naar jongens van twaalf tot zeventien jaar die regelmatig blowen.

Ze willen weten hoe veelvuldig gebruik van cannabis de ontwikkeling van hersenen beïnvloedt. “We denken namelijk dat er door de softdrugs iets verandert in de hersenen”, legt Nick Ramsey, hoofd onderzoeker neurochirurgie bij het UMC uit. “Daar is echter nog nooit onderzoek naar gedaan.”
De onderzoekers denken dat de jointjes de ontwikkeling van de hersenen vertraagt of uitstelt. “Ik denk dat straks uit MRI-scans blijkt dat de hersenen van een jongen van vijftien die blowt even ver ontwikkeld zijn als die van een jongere tiener.”
Uit eerder onderzoek, met proefpersonen tussen de 18 en 25 jaar, bleek hersenen van fanatieke cannabisgebruikers niet veel verschillen van die van niet-rokers.
Alleen het lange geheugen liet de geteste personen wat meer in de steek. Ook is wel bekend dat schritzofrenie eerder optreed bij mensen met een genetische aanleg, als zij van hun vijftiende tot 25e veel drugs gebruiken.
Niet ontwikkeld
Ramsey denkt echter dat de effecten op pubers groter kunnen zijn. “Bij tieners zijn de hersenen nog niet ontwikkeld. Ze hebben zich als het ware nog niet gespecialiseerd.”

Een volwassene, bijvoorbeeld, heeft ongeveer zes hersendelen nodig om te kunnen fietsen, een kind gebruikt er veel meer. “Hierdoor is het mogelijk dat de drugs meer invloed hebben op de ontwikkeling.”
Deze signalen komen volgens Ramsey uit de hulpverleningsinstanties. “Zij maken zich steeds meer zorgen over deze leeftijdsgroep. Er komen namelijk steeds meer probleemgevallen.
Taboe
Deze ontwikkeling is al langer gaande, maar het onderwerp lijkt wel taboe. Cannabis wordt tenslotte als een ‘onschuldige’ drug beschouwd. De laatste jaren wordt echter de plant steeds sterker, waardoor de effecten veel groter worden.
Er zijn echter geen geschikte hulpinstanties en jongeren met deze problemen kunnen zich daarom nergens melden. Dit verandert nu langzaam.”
Van alle proefpersonen wordt een MRI-scan bemaakt. Ook moeten ze verschillend testen doen. Zo wordt er gekeken naar concentratievermogen, het geheugen en de activiteit bij ingewikkelde inspanningen, zoals het spelen van moeilijke spelletjes.
Het is echter niet de bedoeling dat ze in het ziekenhuis een jointje opsteken. Sterker nog: voor het onderzoek mogen ze een week lang niets roken. De uitkomsten worden vergeleken met een groep niet-gebruikers. Bovendien wordt precies zo’n zelfde onderzoek uitgevoerd in Amerika.
Deelnemers
In totaal worden er 48 jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar oud getest, 24 in Nederland, van wie er twaalf regelmatig (zo’n twee keer per week) en al zeker zes maanden lang, een jointje roken. De onderzoekers zijn nu hard op zoek naar deelnemers.
Dit is een niet al te makkelijke opgave, omdat zeker een twaalfjarige er niet vaak voor uit zal komen. Zeker niet bij zijn ouders, en die moeten wel toestemming geven om mee te doen.
En een gezondheid is niet de enige eis. Aan het onderzoek mogen namelijk alleen maar jongens meedoen (“Meisjes hebben te veel last van hun hormoonhuishouding om een betrouwbare proefpersoon te zijn”).
Bovendien moeten die ook nog eens rechtshandig zijn: bij linkshandigen zijn de hersenen grotendeels omgedraaid en die zijn heel moeilijk te vergelijken.
Mond-tot-mond
Toch vertrouwt Ramsey dat het gaat lukken. “We hebben officiële hulpinstanties gevraagd, maar die tieners bleken vaak ook al psychische problemen te hebben. Dat zoeken we dus niet: de deelnemers moeten verder helemaal gezond zijn.”
“We kijken daarom nu op scholen en gaan advertenties zetten. Waarschijnlijk moeten we het uiteindelijk hebben van de mond-tot-mondreclame.”
Het liefst zou hij zelfs proefpersonen van dezelfde school of opleiding hebben, omdat de hersenen van een VWO’er anders zijn dan die van iemand op het VMBO. “Het ideaalst zijn tweelingen, van wie er een gebruikt en een ander niet. Maar zo strikt kijken we niet. We gaan pas selecteren als we meer dan twaalf aanmeldingen krijgen.”
De jongeren doen het niet helemaal voor niets: ze krijgen boekenbonnen. Of hulp. Want als blijkt dat een proefpersoon in de problemen dreigt te komen – of al is – door het gebruik van cannabis, kan hij meteen doorverwezen worden naar deelnemende instanties.

Linda Engels



Links:
Je aanmelden als proefpersoon
Medicinale cannabis kan risico voor gezondheid opleveren
Blowen minder gewoon dan jongeren denken
Alles over hennep


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Pranayama

    Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

  • Openingen naar Openheid

    In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

  • Verdwijnende scheidingen

    Douwe Tiemersma
     

    Verdwijnende scheidingen

    Proeven van intercultureel filosoferen

    276 pagina’s, paperback

  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod