Pia de Blok & Patricia van Bosse

Pia en Patricia schreven voor de aardigheid om beurten een stukje van een sprookjesverhaal. De een ging verder waar de ander ophield. Dit resulteerde in het boek Jij bent … mij (Boekscout.nl, Soest 2009). In dit verhaal hebben allerlei advaita-inzichten en –ervaringen een plaats gekregen. Voor oudere kinderen en volwassenen die nog een beetje kind kunnen zijn.

*

...

Tot aan de horizon zien ze het blauwe water van de oceaan, dat als vanzelf overgaat in blauwe lucht. Zo weids, zo ruim, zo onvoorstelbaar groot. Ze slaan hun armen over elkaars schouders en houden elkaar stevig vast. Alsof ze één wezen zijn. Ze voelen niet meer van wie welke arm of welk been is. Sjoerd zegt: 'Dit herinner ik me van toen ik nog heel jong was en bij mijn moeder op schoot zat.'

Dat herkent de ridder ook en hij knikt. Zijn glimlach wordt van hemelse schoonheid, zijn gezicht straalt. Nu is het echt helemaal goed, stelt hij vast. 'Heerlijk hier', zegt hij. 'Wat is er verder nodig?' Voor geen van drieën is dat zo. Ze beleven dit moment van puurheid heel helder en intens, alsof er geen vormen meer aanwezig zijn. Er is geen tijd, geen denken. Het is even helemaal stil. 'Dit is wat jij zelf bent', hoort de ridder dan zacht. Wie zegt dat? De stem komt uit zijn hart. ...

...l

Als ze tenslotte op het hoogste platform zijn, zegt Shakti: 'Blijf helemaal stil. Luister dan naar het geruis van de wind. Dan lieve vrienden, blijf zelf stil, ga er in mee en vanzelf word je de wind. Doe het maar.' ... Het wordt avond en het wordt rustiger in de lucht, hun beweging wordt zachter en teder, ze aaien de bomen en strelen het gras. De wind gaat liggen. Zachtjes aan lossen ze op, het geruis wordt steeds minder, ze worden steeds dunner. Dan zijn ze alleen nog een zuchtje in een grote stilte. Een grote stille ruimte en daarin lost ook dat zuchtje op ...


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Naar de Openheid

  De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
  Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

 • Pranayama

  Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

 • Psychotherapie en non-dualiteit

  De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
  In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

 • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

  Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod