Symposium 'Advaita Vedanta: psychologie en filosofie van zelf-zijn'


Faculteit der Wijsbegeerte, Erasmus Universiteit Rotterdam, 18 september 2000

Op maandag 18 september 2000 is er een voor ieder open staand symposium waarop de Advaita Vedanta centraal staat. Er zijn bijdragen van

zelfzijn

- dr. Bruno Nagel: Advaita Vedanta, een historische inleiding
- dr. Douwe Tiemersma: De actuele betekenis van de Advaita Vedanta
- prof. dr. Otto Duintjer: Herkenning en bedenkingen bij de Advaita Vedanta.

De voorzitter is prof. dr. Kees Boukema. Er is een ruime gelegenheid tot discussie, waarbij enkele promovendi en scriptiestudenten het eerste commentaar zullen leveren.

Wij zijn ons tegenwoordig duidelijk bewust van onze betrekkelijkheid. Wij zijn eindig in tijd en ruimte, en door tijd en cultuur geconditioneerd. Deze beperkte identiteit ervaren we als veranderlijk, gefragmenteerd en gevirtualiseerd. Geen enkele algemene positieve bepaling van onszelf blijkt houdbaar te zijn. Wat blijft er van ons over? Toch hebben we een notie dat wij als zelf-zijn niet volledig opgaan in de wereld van beperkte en vluchtige verschijnselen. Hoe zijn beide typen van zelfervaring met elkaar te rijmen?
In deze situatie is het is nuttig om het gesprek aan te gaan met de oude Indiase visie die teruggaat op de Upanishaden: de Vedanta (letterlijk het laatste gedeelte van de Veda of het einde van de kennis). In de Advaita Vedanta wordt zowel de differentie als het een-zijn geradicaliseerd, waardoor beide in een 'non-dualiteit' (advaita) bij elkaar komen. 'Ik ben niet dit en niet dat' en toch: 'ik ben dat', 'ik ben jij', 'ik ben het zelf van alles'. Opvallend is hierbij de eenheid van theorie en praktijk: de herkenning van het samengaan van zelf en de ander/het andere is de bevrijding van elke beperkende identiteit.
Het symposium geeft een inleiding in de Advaita Vedanta. Drie inleiders spreken vanuit hun eigen achtergrond en invalshoek over de inhoud, de methode, de waarde en relevantie, en de problemen. Daarbij komen steeds de ervaring, de filosofie en de praktijk in Oost en West ter sprake. In de discussies kunnen een aantal punten nader aan de orde worden gesteld.

Plaats: Het symposium wordt gehouden op de Faculteit der Wijsbegeerte, Erasmus Universiteit Rotterdam, Oostmaaslaan 950 Rotterdam, van 10.00 - 16.00 uur.

Kosten van deelname, inclusief, koffie/thee, lunch, receptie en Reader: f 17,50 (studenten f 12,50).

Informatie en opgave via:
- het opgaveformulier op internet: www.eur.nl/fw (Nieuws)
- bij Vinod Bhagwandin (student-assistent, tel. 010-4790809, e-mail: v.k.bhagwandin@wolmail.nl)
- bij de secretaresse Faculteit der Wijsbegeerte Sharda Sahdew (alleen 's ochtends, Oostmaaslaan 950 Rotterdam, Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam, tel. 010-4088963, e-mail: Sahdew@fwb.eur.nl)
- of bij dr. Douwe Tiemersma (FdW-EUR, Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam).

De teksten van de lezingen en van de discussies zullen worden gepubliceerd. Op zondag 24 september wijdt OHM er een radio- en waarschijnlijk een TV-uitzending aan.

Dit Symposium heeft een plaats in een college over Zelf-zijn in Advaita Vedanta en westerse filosofie, vanaf september 2000; inlichtingen: zie boven.

Het boek van het symposium: Klik hier


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Mediteren leren

  Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

 • Pranayama

  Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

 • Stiltewandelingen naar eenheid

  Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

 • Naar de Openheid

  De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
  Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod