Recensie gastlessen door Pia de Blok op Hogeschool Rotterdam

Door Peggy Jong en Sandra Fekkes, psychologen

Ontspanningsoefeningen als onderdeel van de training Faalangstreductie voor studenten van Hogeschool Rotterdam


Peggy Jong en Sandra Fekkes verzorgen de training Faalangstreductie voor studenten van Hogeschool Rotterdam. Deze studenten krijgen een intake bij de decaan, waar bepaald wordt welke training het beste bij hen past. Als zij vervolgens doorverwezen worden naar de Faalangstreductietraining, dan krijgen zij een training van zes bijeenkomsten. Ontspanningsoefeningen (ademhaling, spierontspanning, visualisatie) zijn een belangrijk onderdeel van deze training. Één hele les wordt hieraan gewijd. Pia de Blok komt als gastdocente deze speciale ontspanningsles geven.
Studenten met faalangst hebben baat bij ontspanningsoefeningen. Zij kunnen hiervan gebruik maken als zij zich teveel zorgen gaan maken over het geven van een presentatie. Ook als zij een tentamenweek hebben, kunnen zij de oefeningen gebruiken. Zij worden hierdoor rustiger, krijgen meer zelfvertrouwen en gaan de presentatie of het tentamen op een betere, meer ontspannen, manier in.
Vooral de golvende buikademhaling en de sss-ademhaling zijn populair. Ook de visualisatie, waarin studenten hun dagelijkse zorgen op een wolkje kunnen laten wegdrijven, werkt voor velen prettig. Studenten waarderen het dat er echt uitgebreid aandacht aan deze oefeningen wordt gegeven. Ook vinden zij het prettig dat er meerdere verschillende ontspanningsoefeningen aan bod komen, zodat zij zelf de voor hen meest prettige oefening kunnen kiezen.
Van te voren hebben studenten vaak een ander beeld bij ontspanningsoefeningen. Zij verwachten meestal een zweverige les. Ook denken sommigen dat ze in slaap zullen vallen of dat ze er weinig aan zullen hebben. Achteraf geven ze toe dat het een stuk minder zweverig was dan ze dachten en dat het ook makkelijker in de praktijk is toe te passen dan verwacht.
De meeste studenten vinden dit een heel belangrijk onderdeel van de training. Het is vaak ook een onderdeel waar ze erg naar uitzien. Ook het feit dat het door een gastdocente wordt gegeven wordt gewaardeerd. Pia heeft een prettige en rustige stem en weet de studenten op hun gemak te stellen.
Kortom: Wij waarderen de inbreng van Pia binnen onze training ontzettend.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

    Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

  • Stiltewandelingen naar eenheid

    Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

  • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

    De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

  • Verdwijnende scheidingen

    Douwe Tiemersma
     

    Verdwijnende scheidingen

    Proeven van intercultureel filosoferen

    276 pagina’s, paperback

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod