24. Stilte in plaats van licht

Soms maak 'ik' me zorgen dat ik geen licht ervaar ... daar moet ik voor aan het werk, visualiseren en daarbij ervaar ik juist spanning, het voelt als 'doen om iets te bereiken'. Betekent geen/weinig licht ook dat er niet genoeg helderheid is? Voor mij is het toch gemakkelijker om naar de Stilte te gaan omdat daar een ingang voor mij is ... bij Licht niet.

Uit het antwoord

... laat het licht maar. Het gaat niet om het visuele licht. Als je een gevoel van licht zou kunnen hebben, is dat ook goed. Licht betekent alleen maar dat er helderheid is van bewustzijn, van het actuele aanwezig zijn. 'Zien' is dan alleen maar een woord voor 'vaststellen', 'weten'. Dus maak je geen zorgen. Ga dus maar terug naar de Stilte. Dat is uitstekend.

... het weekend op de Hoorneboeg had het onderwerp Licht. Kun je net zo bewust zijn van Jezelf zonder die vorm van Licht vast te stellen? Of gaat bijv. de meest intense Stilte altijd gepaard met dat Licht of hoeft dat niet helemaal?

... natuurlijk kun je bewust zijn van jeZelf zonder specifiek licht te ervaren. De Stilte kan bewust zijn en bewust Zelf-zijn zijn. Daar gaat het om en niet om licht. Sommigen ervaren het stille bewust-zijn als licht, anderen niet. Dat is niet essentieel. Houd je maar bij het essentiële bewuste Stil-zijn.

Douwe, op zich begreep ik wel dat je bewust kunt van zijn van Jezelf in de Stilte, want ik durf toch wel te zeggen dat ik dat ken ... maar misschien nog niet voldoende ... moet het zich nog verder ontplooien. Daarom dacht ik dat de intensiteit van het bewustzijn van Jezelf met de ervaring van Licht misschien veel sterker is ... en dat het een toegroeien daar naar toe is.

De intensiteit van het bewustzijn van Jezelf met de ervaring van Licht is niet op zich sterker dan hetzelfde zelf-bewust-zijn van en als Stilte. Je kent dat, dus het enige is hier bij te blijven.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Verdwijnende scheidingen

  Douwe Tiemersma
   

  Verdwijnende scheidingen

  Proeven van intercultureel filosoferen

  276 pagina’s, paperback

 • Chakrayoga

  Yoga is de weg naar bevrijding van de beperkingen in alle onderdelen van het bestaan. Dit boek richt zich op de bevrijding van de verschillende levensenergieën: de mentale, expressieve, gevoelsmatige, vitale, seksuele en andere energieën.

 • Mediteren leren

  Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

 • Pranayama

  Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod