16-jarige zoekt meest genot

Algemeen Dagblad, 27 december 2006
THEO TEITSMA

REGIO - De piek van het experimenteren met drugs en alcohol ligt op zestienjarige leeftijd, zo blijkt uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van de GGD Zuid-Hollandse eilanden. ,,Vaak geven ouders het slechte voorbeeld.’’
Twaalf procent van de jongeren op de Zuid-Hollandse eilanden drinkt overmatig veel alcohol en tien procent blowt veelvuldig. De piek van het experimenteren ligt op zestienjarige leeftijd. Dat blijkt uit nog niet openbaar gemaakte cijfers van een onderzoek, dat de GGD en Bouman GGZ eerder dit jaar onder ruim zevenduizend jongeren hebben uitgevoerd.

,,We hebben de groep van 13 tot en met 24 jaar onder de loep genomen, maar je merkt duidelijk dat er bij de zestienjarigen een piek in gebruik is. Daarna neemt het weer af,’’ licht Chantal Kenens van de afdeling gezondheidsbevordering van de GGD toe.

De gezondheidsdienst gebruikte niet alleen de uitkomsten van de ondervragingen van jongeren, maar interviewde ook mensen die met jongeren werken. Die wetenswaardigheden werden gekoppeld aan de gegevens waarover de GGD zelf al beschikte.

Ook werd in het grootschalige onderzoek gekeken naar het gebruik van harddrugs als xtc. Twee procent van de jongeren zei de laatste maanden wel eens xtc-pillen te hebben ingenomen, één procent gebruikte in die periode andere harddrugs. Eerder werd al duidelijk dat in Oostvoorne en Rockanje zelfs drie procent van de jongeren xtc slikt.

Het is de onderzoekers opgevallen dat veel ouders niet weten dat hun kinderen alcohol of drugs gebruiken. Ze controleren ze niet, maar informeren er evenmin naar. Ook komt het volgens Kenens voor dat ouders hun kinderen zelf het slechte voorbeeld geven, door bijvoorbeeld overmatig alcohol of drugs te gebruiken of door hun kinderen op heel jonge leeftijd alcohol aan te bieden of toe te staan. ,,De rol van ouders kan dus een stuk beter,’’ stelt ze.

De GGD en Bouman hebben naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek nog geen nieuw beleid geformuleerd. ,,Zo ver zijn we nog niet, nog niet alle cijfers zijn binnen.’’
(eind januari wordt het onderzoek gepubliceerd)

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Verdwijnende scheidingen

    Douwe Tiemersma
     

    Verdwijnende scheidingen

    Proeven van intercultureel filosoferen

    276 pagina’s, paperback

  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Mediteren leren

    Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod