2013/05 Blijf bij de stilte die ontstaat wanneer werkelijk alles wegvalt


Jaargang 14 nr. 9 (6 mei 2013)

Tekst satsang

Uit een Advaita gesprek met Douwe Tiemersma, Gouda, 4 april 2007

Blijf bij de stilte die ontstaat wanneer werkelijk alles wegvalt
 
Zijn er nog vragen?
 
Ik had de verwachting alles met openheid te kunnen oplossen, maar dat klopt niet. Integendeel, zou ik zeggen. Ik weet het gewoon niet meer.
 
Zie dat er allerlei dingen zijn waarin je gelooft. Je gelooft bijvoorbeeld dat je aan een betere wereld zou moeten werken, dat mensen zouden moeten veranderen, dat je nog allerlei dingen in je leven moet doen, dat allerlei dingen belangrijk zijn en dat wanneer je dit doet het wel zus of zo zal gaan verlopen. Ik kan het wel honderd keer vertellen, maar je zult in je eigen leven moeten ervaren dat dat niet werkt.
 
Ik dacht dat als er geen ik meer was er steeds meer ruimte zou komen en dat dat die openheid is.
 
Dat is weer een concept, een idee. Zodra je ergens een idee van maakt is het weer een ‘ik denk’, ‘ik geloof dat’, ‘zo zal het moeten gebeuren’, enzovoort. Zelfs wanneer het dan over heel mooie dingen gaat zoals het steeds meer ruimte krijgen, hou je toch precies diezelfde structuur. Zie je de beperking van elke structuur? Het gaat niet om bepaalde ideeën. Zolang het nog een idee is van ‘ik geloof dit en ik geloof dat’, ‘ik wil dit en ik wil dat’, is het een beperkte structuur en moet het wel schipbreuk leiden. Natuurlijk kan het in een bepaalde fase best nuttig zijn om die verwachtingen te hebben, maar op een gegeven ogenblik zal er het punt moeten zijn van: stop. Ik heb alles al zo'n beetje geprobeerd, dat moet nu maar eens afgelopen zijn. Je ziet de beperking ervan. Dit kan het gewoon niet zijn.
 
Soms denk ik weleens: ‘je kan nog beter dood zijn’, omdat het iedere keer weer op dezelfde manier gaat.
 
Dat ik zal dood moeten gaan, ja. Een ik kan niets anders dan zeggen: ‘ik wil dit en ik verwacht dat’. Er zal een punt komen waarop je niks meer zegt, niks meer doet.
 
Ik heb het niet in de hand om dat ik te laten oplossen.
 
Nee, maar er komt wel een punt waarop de hele zaak wordt afgebroken. Dat element van dat centrum van het ikje gaat echt verdwijnen. Dat kun je dus allemaal niet zelf regelen, dat gebeurt.
 
Ja, er blijft niks over van wat ik in m'n hoofd heb.
 
Vanuit dat hogere inzicht kun je dat gewoon laten gebeuren. Vanuit dat hogere inzicht, wanneer dat zich werkelijk heeft doorgezet, ervaar je dat je vrij bent, dus ook vrij van wat er dan ook nog verder in het leven gebeurt. Dus dan is er ook geen weerstand tegen allerlei dingen die dan gewoon gebeuren. Nu is er weerstand omdat je zegt: ‘ik wil in die richting’ terwijl het in een andere richting gaat.
 
Het is zo teleurstellend. Ik heb alle geloof in allerlei dingen al opgegeven: vrienden, mijn werk waar ik altijd zo’n compassie in had. Er is gewoon niks meer. Alleen Dat is inderdaad het enige wat nog belangrijk is.
 
Jawel, maar zie de verschillende niveaus.  Op het niveau van het gewone leven waarin je van alles wilt, daar breekt alles af. Maar als dat ook echt losgelaten wordt dan krijg je een nieuwe situatie van totale vrijheid. Wat zie je dan gebeuren? In ieder geval gaat dat leven dan op een open manier stromen. Dan gaat het niet meer van: ‘ik moet dit ik en ik moet dat’, ‘ik moet vrienden hebben’, ‘ik moet m'n werk goed doen’. Alle gerichtheid zal wegvallen. Er zal een punt moeten zijn waarop werkelijk alles wegvalt, inclusief het ik. Dat betekent dat het ik doodgaat. Besef dat het een ervaring van doodgaan is omdat je geïdentificeerd was met die oude situatie. Wees blij dat dat wegvalt.
 
Er is gewoon helemaal niks meer.
 
Dit is een punt waarop alles werkelijk weg kan vallen. Laat het maar gebeuren en zie maar eens wat er komt. Dat wegvallen zal moeten gebeuren, want anders blijft er een gehecht-zijn waar je aan vast blijft zitten. Dan blijft er zo'n beperkt ik en dat is een ik van het lijden. Dat is een ik dat zegt: ‘oh, wat erg, er valt van alles weg en er is alleen maar ellende’.
 
Je kunt je nergens meer aan vasthouden. Er is niks meer. Er is geen idee meer waar ik nog in geloof.
 
Accepteer dat. Waar je het niet accepteert, daar blijft het lijden. Je zult moeten accepteren dat alles wegvalt, want je weet dat alles tijdelijk is. Vroeg of laat krijg je ermee te maken. Wanneer je dit heel helder ziet dan begrijp je hoe het zit. Laat het dan maar verder gaan. Laat dan alles wat eerst nog vastzat maar wegvallen.
 
Het enige wat ik begrijp is dat er niks te begrijpen valt. Echt niks.
 
Precies, en wanneer je dat accepteert zorgt het leven wel voor zichzelf. Het doet het des te beter naarmate het minder vast zit in het ikzelf, het ik. Blijf bij de stilte die ontstaat wanneer werkelijk alles wegvalt.
 

Mededelingen

Op initiatief van Odile organiseren de Advaitagroepen een Stilteweek in het Begijnhof te Brugge van 23 t/m 30 augustus 2013.
Meer info vind je op de website.
Momenteel zijn er 23 deelnemers ingeschreven.
Wie in het Begijnhof wil overnachten dient zich in te schrijven voor 30 mei.
Er zijn nog 6 éénpersoonskamers en 1 tweepersoonskamer vrij.
 
Alle 15 boeken van Douwe zijn te bestellen via de Uitgeverij Advaita
 
7 mei verschijnt er een nieuw boek:
 
Tiemersma, Douwe / Blok, Pia de
Stiltewandelingen
naar eenheid
 
Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur. Vooral de ervaring van de open ruimte en de eenvoud van planten en dieren werkt terug op degene die daarvoor open staat.
Dit boek geeft 40 korte oefeningetjes voor ontspanning, stilte en openkomen, maar vooral voor de zijnservaring van eenheid.

Douwe Tiemersma heeft vanuit de advaitabenadering landschapsmeditaties ingebracht die hij met groepen deed. Pia de Blok heeft aanwijzingen en oefeningen aangedragen vanuit haar werk met jongeren en non-dualiteit en vanuit haar ervaring met groepen tijdens stiltewandelingen. Ze zijn zorgvuldig door hen bijeengebracht. De oefeningen kunnen zowel individueel als in groepen worden gedaan.
1e Druk | 2013 | Hardcover | 96 Pagina's | Uitgeverij Advaita
Genre(s): Meditatie
ISBN: 9789077194096
€ 14,95   Aangekondigd, verschijnt 7 mei 2013
 
stiltewandelingen strand

stiltewandelingen bos
 
 

Kalender

Alle bijeenkomsten in het Centrum te Gouda, tenzij anders vermeld

25 mei 10.30 Bijscholing onbeperkt ontspannen Pia
15 juni v.a. 9.30 Open dag AYO AYO
23-30 aug   Stilteweek te Brugge Odile
Bijeenkomsten advaitagroepen
7 mei 19.30 Leuven
12 mei 10.30 Groningen
13 mei 19.45 Amsterdam
14 mei 19.00 Gent
21 mei 19.30 Midden Nederland
2 juni 9.30 Brugge
2 juni 10.00 Gouda (stiltedag)
2 juni 11.00 Hellevoetsluis
Informatie Stilteweek   Stilteweek
Informatie Contactgroep   Contactgroep advaitagroepen
 
 
 
 
 

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • De bron van het zijn

  ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

 • Stiltewandelingen naar eenheid

  Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

 • De elf grote Upanishaden


  De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
  In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

 • Mediteren leren

  Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod